Business og miljø

Danmark er et af de foregående lande til, at gå i mod en grøn omstilling. Mere end 4 ud af 5 af de adspurgte virksomheder, i en ny undersøgelse fra DI, har foretaget grønne tiltage i deres produktionsprocesser. De største virksomheder er dem med flest nye tiltag, men virksomheder over hele Danmark følger trop, og er med på den stigende grønne bølge – som også er understøttet af stigende krav fra de danske kunder.

Grøn omstilling i erhvervslivet

En væsentlig faktorer, for virksomheder i det danske erhvervsliv, er investorer. Inden en investering kigger de fleste investorer på, hvilket grønt niveau virksomheder befinder sig på. Et højt niveau af bæredygtighed indikerer nemlig, at virksomheden er markedsledende, og har et solidt grundlag for fremtiden. Der vil ligeledes fra regeringens side af, blive foretaget nye tiltag, og reguleringer som virksomheder skal opfylde. Dette skyldes, at de mål som er sat for fremtiden skal nås. En undersøge fra DI viser, at det i Danmark er ca. 80 pct. af de danske virksomheder ud af 7500, som har foretaget konkrete tiltag, som på forskellig vis styrker dem i at agere grønt. Læs mere her.

Hvordan kan virksomheder implementere grøn omstilling?

Undgå madspild hos din virksomhed

Flere danske virksomheder er begyndt, at gå med i kampen om madspild. Flere steder ses det, at medarbejderne har muligheder for, at tage overskydende mad med hjem fra arbejdet. På den måde sikrer virksomhederne sig, at der ikke er for meget overskydende mad, som bare bliver smidt ud. Det ses også, at der bliver brugt klimavenlige råvarer i det mad, som enten bliver leveret, eller produceret på arbejdspladserne. 

Spar på CO2 udslippet på arbejdet

Et andet grønt tiltag, som virksomheder har fokus på, at implementere, er transport. Det er ingen hemmelighed, at en stor del af miljøforurening opstår fra transport. Virksomheder kan være med til, at formindske CO2 udslippet gennem transportmuligheder. Hvis virksomhederne er nødsaget til, at benytte sig af bil i arbejdstiderne, kan dette reduceres ved, at benytte sig af EL-biler. Hvis det ikke er nødvendigt med biler i arbejdstiderne, kan der som virksomhed opfordres til, at man cykler til og fra arbejde. 
 
Der kunne også være fokus på, at lade medarbejderne arbejde hjemmefra et par gange om ugen. På den måde er der ikke behov for, at gøre brug af enten offentligt transport eller bilkørsel til og fra arbejde. 
 

Grønnere produkter på arbejdet

Et sidste tiltag, som virksomheder kan have fokus på, er bedre og grønnere produkter. Det er som virksomhed et godt sted, at starte. Man skal sikre sig, at de produkter der både købes, og sælges, har en lang holdbarhed, og at de er produceret på bæredygtig vis. Der kan på kontorerne også være fokus på ikke, at benytte sig af engangsbestik, og plastikkopper. Der kan i stedet for bruges bestik, og kopper, som kan afvaskes, og bruges igen. 
 

Når genanvendelse bliver guld

Flere og flere danske virksomheder har, som nævnt tidligere øget fokus, på den grønne omstilling. Dette skyldes til dels de stigende krav fra kundernes perspektiv. Det har givet muligheder for mange virksomheder i, og anvende mere bæredygtige materialer, og i nogle tilfælde også at finde genanvendelige produkter. Det smarte er, at de kan genanvendes, og udnyttes. Eksempler på dette kan ses hos erhvervsrengøring i form af mere bæredygtige rengøringsmidler, eller hos erhvervsgulve, hvor der i nogle tilfælde genanvendes gulve. Her er det primært også trægulve, som bruges til gulvudskiftning.  Det stigende krav fra de danske kunder medfører også, en automatisk ændring for virksomhederne. Virksomhederne er nødsaget til at følge trop for, at følge med i udviklingen, som der ses i det danske samfund.